Tausta-aineistot järjestöiltä

OAJ

OAJ julkaisi viime viikolla omat eurovaalitavoitteensa ja tässä ne teillekin tiedoksi ja hyödynnettäväksi.
tulevaisuuksiaeuroopalle_fi.pdf (oaj.fi)

Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry

Liitteenä löydät Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry:n eurovaaliteemat. Teemme töitä amisystävällisemmän Euroopan union puolesta, ja siihen myös tavoitteemme tähtäävät. Euroopan parlamentin päätöksenteko vaikuttaa meidän kaikkien elämään, ja siksi haluamme olla pitämässä amisten ääntä yllä myös EU-tason päätöksenteossa. Teemme töitä, jotta amisten ääni ei unohtuisi.

Tavoitteemme tiiviisti ovat:

  • Opiskelijaliikkuvuus saavutettavaksi kaikille amiksille
  • Nuorten mielenterveyskriisi ratkaistava koko EU:n alueella
  • Opiskelijoiden ja nuorten osallisuutta vahvistettava kaikkialla EU:ssa
  • Äänioikeus- ja vaalikelpoisuusikärajan alentaminen kaikkialla EU-maissa 15 ikävuoteen

Laajemmat kuvaukset tavoitteista löydät liitteestä.

Annamme mielellämme lisätietoja vaalitavoitteistamme ja toiminnastamme. Ota siis matalalla kynnyksellä yhteyttä!

Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry

”Ikääntyvässä Euroopassa on tärkeä pitää huolta siitä, ettei yksikään ikäluokka joudu kokemaan ikäsyrjintää tai joudu ikäismin kohteeksi. Jokaiselle ikäluokalle on tarjottava mahdollisuus aktiiviseen, osallistavaan ja itsenäiseen arkeen.”

Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry on kuuden suuren eläkeläisjärjestön yhteistyöjärjestö. Edustamme 250 000 suomalaista eläkeläistä. Kansallinen senioriliitto toimii EETUn puheenjohtajajärjestönä vuonna 2024. Enemmän tietoa EETUsta löydät täältä: https://www.eetury.fi/eetun_tunnus/etusivu/.

Erikoiskaupan liitto ETU ry

Erikoiskaupan liitto ETU ry:n keskeiset teemat vuoden 2024 eurovaaleihin

Riittävät siirtymäajat kauppaa koskevaan sääntelyyn

Erikoiskaupan liitto pitää tärkeänä, että tulevalla parlamenttikaudella määritellään vähittäiskauppaa koskevalle sääntelylle riittävän pitkät siirtymäajat. Sääntelyn valmistelussa tulee huomioida kaupan alan yritysten mahdollisuus sopeuttaa toimintaansa riittävän ajoissa. Kaupan alan erityispiirteet pitää huomioida vireillä olevassa maksuviivästysasetuksen jatkovalmistelussa ja toimeenpanossa.

Tasapuolista kauppaa

Kolmansista maista unionin alueelle tuotteita myyvillä verkkokaupoille pitää olla samat säännöt kuin EU:n sisällä toimivilla yrityksillä. Valvontaa tulee vahvistaa, jotta tasapuoliset kilpailuedellytykset toteutuisivat. EU:n ulkopuolelta tuleville tuotteiden verovapauden alaraja tulee poistaa nopealla aikataululla.

Toimivaa ja tasapuolista kuluttajansuojaa

Kuluttajansuojalainsäädäntöä ja sen täytäntöönpanoa on tarve kehittää niin, että kuluttajansuojavelvoitteet ovat yhdenmukaisia kaikissa jäsenmaissa. Kuluttajansuojasääntelyn pitää myös kohdella eri tuoteryhmiä tasapuolisesti.

Kestävää vihreää siirtymää

Kuluvalla parlamenttikaudella vietiin läpi monia vihreän siirtymän hankkeita. Uutta ympäristönsuojeluun tähtäävää sääntelyä on odotettavissa myös seuraavalla kaudella. Erikoiskaupan liitto korostaa, että vihreässä siirtymässä tulee huomioida sääntelyn todelliset vaikutukset ympäristöön, talouteen ja työllisyyteen. Kestävän kehityksen tavoitteet pitää huomioida myös kuluttajansuojan sääntelyssä. Tuotteiden korjaamisesta pitää virhetapauksissa tehdä ensisijainen vaihtoehto uuteen vaihtamisen sijaan. Kuluttajien mahdollisuuksia tehdä vastuullisia valintoja on syytä tukea parantamalla tuotetietojen saatavuutta.

Tekoälyn hyödyntämistä tukeva sääntely

Uusien teknologioiden hyödyntäminen on avain kasvuun ja menestykseen myös kaupan alalla. Uuden teknologian, kuten tekoälyn ja automaation mahdollisuudet ovat keskeisiä erityisesti pk-yritysten kasvulle ja kilpailukyvylle. Tekoälyä koskevan sääntelyn pitää tukea teknologioiden hyödyntämistä turvallisesti ja eettisesti.

Suomen Olympiakomitea

Liikunta- ja urheiluyhteisö on julkistanut omat eurovaalitavoitteensa. Tavoitteet löytyvät liitteenä PDF-muodossa (suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi) ja uutinen julkaisusta täältä: https://www.olympiakomitea.fi/2024/04/23/liiketta-eurooppaan-urheiluyhteison-eurovaalitavoitteet-on-julkaistu/

Liikkumattomuus ja paikallaanolo maksavat yhteiskunnallemme 4,7 miljardia euroa vuodessa jo pelkästään Suomessa. Harva liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Silti Euroopassa olemme kärkikastia. Eurooppalaisista 45 % ei koskaan harrasta liikuntaa tai urheilua. Siksi on tärkeää, että liikkumattomuuteen puututaan EU-tasolla. Tavoitteissamme on ehdokkaille tärppejä, miten europarlamentaarikkona voi edistää liikkumista, liikuntaa ja urheilua.

Toivomme seuraavalla parlamenttikaudella tiivistä yhteydenpitoa ehdokkaiden kanssa, jotta liikkumisen, liikunnan ja urheilun sekä toimintakyvyn teemat pysyvät myös EU:n agendalla.

Talentia ry

Talentia on noin 26 000 sosiaalialan korkeakoulutetun ammattijärjestö. Jäseniämme ovat sosiaalihuollon laillistetut ammattihenkilöt, erityisesti ammattikorkeakoulusta valmistuneet sosionomit ja yliopistosta valmistuneet sosiaalityöntekijät. Kuulumme keskusjärjestö Akavaan ja neuvottelujärjestö JUKO ry:n.  

Talentia pitää tärkeänä, että työsuojelutoimilla voidaan turvata terveellinen ja turvallinen työ Euroopassa. Tässä on ehdokkaille Talentian kokoamia ehdotuksia asian edistämiseksi Euroopan parlamentissa. 

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian eurovaalitavoitteet 2024  

1. Työturvallisuuden ja työsuojelun parantamista on jatkettava  

Työn psykososiaaliset riskit ovat merkittävä ongelma niin kansanterveydelle kuin kansantaloudelle. Silti työn psykososiaalisista riskitekijöistä ei ole vielä säädetty direktiiviä EU-tasolla.    

Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston (EU-OSHA) tutkimuksessa 88 prosenttia työnantajista kertoo, että heille työterveydestä ja -turvallisuudesta huolehtimisen tärkein syy on halu noudattaa lainsäädäntöä.   

EU:n työterveys- ja työturvallisuuspolitiikassa tarvitaan tehokkaita lainsäädäntötoimia, jotta työntekijöiden terveys ja turvallisuus voidaan varmistaa.    

Talentian ehdotukset toimenpiteiksi:  

  • On säädettävä työn psyykkisiä riskejä ja mielenterveyttä koskeva direktiivi, jolla voidaan estää työpaikan psykososiaalisia riskejä.   
  • EU-maissa on lisättävä tietoa työperäisistä psykososiaalisista riskeistä ja annettava eri alojen työntekijöille riskien ehkäisemistä varten yksinkertaisia käytännön välineitä.   
  • Psykososiaalisesti kuormittavaa työtä tekevien työntekijöiden tukea on vahvistettava niin kansallisella kuin EU-tasolla.   
  • EU-tasolla on pienennettävä riskejä, jotka johtuvat työn rakenteellisista ongelmista, kuten heikosta työn suunnittelusta tai huonosta johtamisesta.   
  • EU-tasolla on luotava mekanismeja edellä mainittujen riskien ehkäisemiseksi ja niistä kärsineiden työntekijöiden töihin palaamisen tueksi.   
  • Työmarkkinaosapuolten yhteistyötä on parannettava EU:ssa ja kansallisella tasolla, jotta työelämän murrokseen voidaan vastata työntekijöiden terveyttä ja turvallisuutta vahvistamalla.  

2. Mielenterveyden edistämistä on lujitettava  

Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön (Eurofound) ja Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston (EU-OSHA) mukaan Euroopassa neljäsosa työntekijöistä kärsii liiallisesta työperäisestä stressistä ja noin puolet työntekijöistä arvioi stressin yleiseksi työpaikallaan. Yli puolet kaikista menetetyistä työpäivistä johtuu stressistä.   

Suomessa eniten sairauspoissaoloja aiheuttavat mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt Kelan tilastojen mukaan. Talentian työolobarometrista taas selviää, että sosiaalialan korkeakoulutetuista yli puolet uskoo työhyvinvointinsa ja työkykynsä heikentyvän.    

Jo ennen koronapandemiaa noin 84 miljoonaa ihmistä kärsi EU:ssa mielenterveysongelmista. Mielenterveyskriisi Euroopassa maksaa vuosittain satoja miljardeja euroja.      

Talentian ehdotukset toimenpiteiksi:  

  • EU:n on jatkettava työtä kohti entistä kunnianhimoisempaa mielenterveysstrategiaa.    
  • EU-jäsenmaiden tulee edelleen rahoittaa mielenterveyshankkeita ja vahvistaa mielenterveyttä tukevia sosiaalisia ja yhteiskunnallisia rakenteita.  
  • Mielenterveys on otettava osaksi työterveys- ja työturvallisuusvalmiutta koskevia suunnitelmia.  

Kristiina Ruuskanen  

Erityisasiantuntija 

09 3158 6027, 043 201 3444

kristiina.ruuskanen@talentia.fi   

Suomen Akatemia

Euroopan parlamentti päättää tulevalla vaalikaudella EU:n seuraavasta rahoituskehyksestä vuosille 2028–2034. Rahoituskehykseen kuuluu Suomelle tärkeänä osana myös Tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma. Nykyinen puiteohjelma ”Horisontti Eurooppa” on budjetiltaan noin 95 miljardia euroa vuosille 2021–2027.

Tutkittu tieto auttaa meitä ratkaisemaan suuria yhteiskunnallisia haasteita ja saavuttamaan itsellemme asettamat tiukat tavoitteet kestävämmän kehityksen Euroopasta. Tieteellisesti koeteltua tietoa tarvitaan nyky-yhteiskunnassa kaikkialla.

Yhteiskunnan kehitysaskeleet, kuten esimerkiksi digitaalisen siirtymän edistäminen, tekoälyn turvallinen kehittäminen ja terveydenhuollon parantaminen vaativat uuden tiedon, teknologioiden ja innovaatioiden entistä parempaa hyödyntämistä. Covid-pandemia oli tästä hyvä esimerkki: EU-tason tutkimusyhteistyö mahdollisti uusien rokotteiden nopean kehittämisen.

Tutkimusrahoituksen ja tieteen edistämisen suhteen tehdään tärkeitä päätöksiä seuraavalla vaalikaudella. Tue vapaata tieteellistä tutkimusta, uuden tiedon luomista, uusia teknologioita ja innovaatioita tutkimuksen edellytyksiä ja tutkimustiedon hyödyntämistä edistävää eurooppalaista politiikkaa.

Lue Suomen Akatemian kannanotto (pdf). 

Ystävällisin terveisin,

Paula Eerola, pääjohtaja, Suomen Akatemia
Rami Nissilä, johtava tiedeasiantuntija, Suomen Akatemia

Suomen Sopimuspalokuntien Liiton EU vaalitavoitteet

Vaikka päätöksenteko Euroopan unionin (EU) tasolla saattaa tuntua kaukaiselta ja meitä suomalaisia sopimuspalokuntalaisia koskettamattomalta, ei asia kuitenkana ole ihan näin. Suomi ei ole muusta EU-maailmasta iraallinen saareke, vaan toimii kiinteästi yhteisten lakien ja normien mukaan, joskin EU-päätöksenteko näyttäytyy monesti meille hitaammin etenevänä kuin kansallisen sääntelyn muutokset. Olemme laatineet omat neljän pääkohtamme huomiot tuleville EU-edustajillemme huomioon otettavaksi nimenomaisesti sopimuspalokuntatoiminnan kannalta. Nämä huomiot on lähetetty kaikille EU-ehdokkaita asettaneille puolueille tiedoksi, ehdokkaat ovat jo myös olleet meihin yhteydessä ja olemme käyneet näistä teemoista keskustelua. Sopimuspalokuntatoiminnan kannalta on tärkeää, että olemm epuheenaihe kaikilla päätöksenteon tasoilla ja toimintaedellytyksiämme edistetään kaikkialla.

SSPL EU-vaalitavoitteet:

Turvallinen Eurooppa kuuluu kaikille – lähipalvelut tuovat turvallisuutta – sopimuspalokunnat ovat koko Suomen kattava lähipalvelu

Työaikadirektiivi
Työaikadirektiivin muuttaminen tunnistamaan suomalainen ja länsimainen (saksalainen / ranskalainen) sopimuspalokuntatoiminta. Työaikadirektiivi ei saa olla este pelastustoimelle ja sopimuspalokuntatoiminnalle.

Vapaaehtoistoiminnan määrittely
Sopimuspalokuntatoiminta on vapaaehtoistoimintaa, mutta enemmän. Vapaaehtoisdirektiivi tarvitaan, ja sillä huomiolla, että Suomessa maksetaan sopimuspalokuntatoiminnasta.

EU-tuet
Sopimuspalokuntatoiminta rinnastetaan viranomaiseen EU:n sisäisen turvallisuuden rahastoissa.
LEADER-rahoitus on merkittävä tapa tukea sopimuspalokuntatoimintaa.
EU-tukien hakeminen on tehtävä helpommaksi

EU-pelastuspalvelumekanismi
Sopimuspalokuntien ja sopimuspalokuntalaisten mukanaolo Pelastuspalvelumekanismissa, suuronnettomuuksissa, maastopaloissa, ilmastonmuutoksen aiheuttamissa ympäristötuhoissa.

***

PS. Valmistelemme myös Hyvinvointialuevaali- ja kuntavaalitavoitteita yhteistyössä Suomen Sopimuspalokuntien Liiton, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön, Suomen Palopäällystöliiton ja Pelastusjohtajien Kumppanuusverkoston kanssa.

***

Ystävällisin yhteistyöterveisin,

Ari Maskonen
Toiminnanjohtaja
Suomen Sopimuspalokuntien Liitto ry.
Männistöntie 2
04500 Kellokoski
050-567 5179
ari.maskonen@gmail.com
www.sspl.fi

Suomen Poliisijärjestöjen Liitto (SPJL)

Olet ehkä jo kuulleetkin hyvän uutisen: Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Jonne Rinne on valittu toiselle kaudelle Euroopan poliisiliittojen kattojärjestön EuroCOP:n johtoon. On tärkeää, että suomalaisten ay-kentän ääni kuuluu eurooppalaisessa päätöksenteossa, ja erityisen tärkeää on, että nimenomaan ruohonjuuritason poliisien ääni kuuluu EU:n päätöksenteon ytimessä. Siksi EuroCOP:n 17.-18.4. Maltalla pidetty kokous laati julkilausuman, joka on suunnattu erityisesti europarlamenttivaalien ehdokkaille ja tuleville MEPeille. Olisi tärkeää, että eurovaaleihin liittyvissä keskusteluissa nousisivat esiin:

  • yhä lisääntyvä, poliiseihin kohdistuva väkivalta ja konkreettiset toimet sen torjumiseksi
  • reilut työolot, oikeudenmukainen palkkaus, sosiaaliset oikeudet (kaikkialla Euroopassa poliisien ay-oikeudet eivät ole itsestäänselvyys) ja asianmukainen tuki poliiseille
  • entistä parempi Euroopan poliisivoimien yhteistyö ja tiedonvaihto, joka on välttämätöntä esimerkiksi ilmastonmuutoksen aiheuttamien siirtolaisvirtojen hallinnassa, ihmis- ja asekaupan, terroriuhkien ja ympäristörikollisuuden torjunnassa.

Tämän viestin liitteenä on EuroCOP:n 17.4. hyväksymä julkilausuma (suomennos), joka sisältää useita konkreettisia ehdotuksia, yhden sivun tiivistelmä julkilausumasta sekä SPJL:n asiaa koskeva tiedote.

SPJL:n ja EuroCOP:n puheenjohtaja Jonne Rinne kertoo mielellään lisää näistä asioista: jonne.rinne@spjl.fi, puh. 050 399 8795.

Amnesty International

Suosituksemme europarlamenttivaaleihin ovat:

  1. Ihmisoikeuksia vahvasti suojeleva Euroopan unioni
  1. EU:n on tehtävä tasa-arvosta todellisuutta.
  2. EU:n on tuettava ihmisoikeuspuolustajia, kansalaisyhteiskuntaa ja ihmisoikeuksien puolesta mieltään osoittavia ihmisiä.
  3. EU:n on suojeltava ihmisoikeuksia ja oikeusvaltiota.
  1. Solidaarisuus ja ihmisoikeudet pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien suojelun perustaksi
  1. EU:n on turvattava tehokkaat ja kestävät, solidaarisuuteen ja ihmisoikeuksiin perustuvat toimet pakolaisten ja siirtolaisten vastaanotossa.
  2. EU:n on puolustettava pakolaisten ja siirtolaisten ihmisoikeuksia syrjimättömästi.
  3. EU:n on varmistettava ihmisoikeusperustaisuus muiden maiden kanssa tehtävässä muuttoliikettä koskevassa yhteistyössä.
  1. Ihmisoikeuksien maailmanlaajuinen edistäminen ja suojelu EU:n ulkopolitiikan keskiöön
  1. EU:n ja sen jäsenvaltioiden on tehostettava sitoutumistaan ihmisoikeuksiin suhteissaan muihin maihin ja saatettava ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyvät maat vastuuseen.
  2. EU:n on puolustettava ihmisoikeuksien yleismaailmallisuutta ja kansainvälistä ihmisoikeusjärjestelmää.
  3. EU:n on tehostettava toimiaan ihmisoikeuspuolustajien suojelemiseksi ja heidän työnsä edistämiseksi.
  1. Ripeät ja tehokkaat toimet ilmastokriisin torjumiseksi
  1. EU:n on pidettävä kiinni sitoumuksistaan vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja luopua asteittain fossiilisista polttoaineista.
  2. EU:n on suojeltava ja tuettava ympäristön ja ihmisoikeuksien puolustajia.
  3. EU:n ja sen jäsenvaltioiden on täysimääräisesti tunnustettava ilmasto- ja ympäristökriisin ihmisoikeusulottuvuus ja puolustettava oikeutta puhtaaseen, terveelliseen ja kestävään ympäristöön.

Toivomme puolueenne korostavan näitä äärimmäisen tärkeitä ihmisoikeuskysymyksiä tulevissa vaaleissa ja annamme myös mielellämme lisätietoja suosituksistamme.

Ystävällisin terveisin

Vilja Härkönen

Vaikuttamistyön asiantuntija

Amnesty International Suomen osasto

Hietaniemenkatu 7 A, 00100 Helsinki

+358443340186

vilja.harkonen@amnesty.fi

UNIFI

EU on tärkeä toimintaympäristö yliopistoille, niinpä Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI on EU-parlamenttivaalien alla koonnut yhteen yliopistojen keskeisiä viestejä tiedoksi tuleville päättäjille.

https://unifi.fi/viestit/eu-ja-sen-jasenmaat-menestyvat-korkealla-osaamisella/

Live-säätiö

Live näkee, että EU:lla on vastuu varmistaa, että sen jäsenmaiden jokaisella kansalaisella on mahdollisuus kokea osallisuutta yhteiskunnassaan sekä taloudellisesti että sosiaalisesti. Tämä tarkoittaa, että EU:n on työskenneltävä sen varmistamiseksi, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet päästä työmarkkinoille omien kykyjen ja taitojensa mukaisesti.

Ikääntyvä Eurooppa tarvitsee työvoimaa ja jokaisen panosta tarvitaan sekä yhteiskunnallisen että taloudellisen kestävyyden varmistamiseksi. Yhtenäisen Euroopan on myös pyrittävä päätöksenteollaan sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen, mikä mahdollistaa kaikkien kansalaisten osallistumisen ja hyvinvoinnin. EU:n on edistettävä monimuotoisuutta ja kulttuurien välistä vuoropuhelua rakentaaksemme kunnioitusta ja ymmärrystä erilaisuuksien välille.

Voitte tutustua tavoitteisiimme tarkemmin tästä: www.livesaatio.fi/euvaalit2024 – lisäksi liitteenä handoff -materiaali.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

FINGO

Fingon suositukset Euroopan parlamentille toimikaudelle 2024–2029 – Fingo

Suomen Musiikintekijät, Suomen Säveltäjät, Suomen Musiikkikustantajat ja Teosto

FINUNIONS

Maaliskuun uutiskirje

____________________________________________________

Pelastakaa Lapset ry

23 eurooppalaisen ja kansainvälisen lapsi- ja perhejärjestön eurovaalikampanja, kun järjestöt julkaisivat Lapsen oikeuksien Manifestin (Child Rights Manifesto) Brysselissä.

https://www.pelastakaalapset.fi/ajankohtaista/lapsen-oikeuksien-manifesti-kaynnistaa-eurooppalaisten-lapsi-ja-perhejarjestojen-eurovaalikam

Kampanjan tavoitteena on kutsua eurovaaliehdokkaita sitoutumaan lapsen oikeuksien puolustajiksi (Child Rights Champion).  Manifestin lisäksi julkaistaan viiden kansainvälisen järjestön eurooppalaisille lapsille suunnatun kyselyn tulokset.

Suomennettu Manifesti:

childrightsmanifesto-2024_fi_web.pdf (pelastakaalapset.fi)

Lapsille suunnatun kyselyn tulokset

Europe Kids Want – Child Rights Manifesto

Välitämme yllä nyt teille nämä tuoreet julkaisut, jotta voitte jakaa ne puolueenne eurovaaliehdokkaille. Kutsumme ehdokkaanne samalla liittymään lapsen oikeuksien puolustajiksi. Lataamalla Lapsen oikeuksien Manifestissa olevan QR-koodin ehdokkaat pääsevät liittymään sivustolle, jossa voivat ilmoittautua toimimaan lasten hyvinvoinnin ja paremman tulevaisuuden puolesta.

Ilmoittautua voi myös suoraan tämän linkin kautta:

Home – Child Rights Manifesto

Pelastakaa Lapset käynnistää tänään myös oman eurovaalikampanjointinsa, joka huipentuu ennen europarlamenttivaaleja järjestettävään vaalipaneeliin toukokuussa Helsingissä. Lisäksi julkaisemme vaalien jälkeen valituille mepeille suunnatut tarkemmat Pelastakaa Lasten tavoitteet, jotka julkistamme syksyllä Brysselissä. Näistä viestimme tarkemmin teille myöhemmin.

Olemme käytettävissänne, mikäli puolueenne tarvitsee eurovaalien alla asiantuntemustamme lapsiin liittyvien eurovaalitavoitteidenne taustoittamisessa.

Ystävällisin eurovaaliterveisin,

Veli Liikanen

Yhteiskuntasuhdejohtaja

veli.liikanen@pelastakaalapset.fi

+358 50 408 3981

Tiina-Maria Levamo 

Johtava asiantuntija, vaikuttamistyö ja lasten oikeudet

tiina-Maria.levamo@pelastakaalapset.fi

+358 50 570 6360

Diabetesliitto ry / Tarttumattomat sairaudet -verkosto